پخت نان:
پخت نان تقریبا مشترک بین لرهای استان کهگیلویه و بویر احمد است
صبح زود کسی که میخواهد پخت نان کند بیدار میشود و «تاوه» را روی «سه پایه» آتش قرار میدهد، نان روی تاوه پخت میشود . خمیر را که معمولا آخر شب در« لَگَن» هَویرگذاشته اند و رویش را پوشانده اند معمولا وقت سحر بیدار میشوند تا نان بپزند. این کار کاملا زنانه است و معمولا سه زن و حداقل دو زن این کار را انجام میدهند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کهگیلویه، پخت نان تقریبا مشترک بین لرهای استان کهگیلویه و بویر احمد است.
اسامی ابزار و تلفظ انها احیانا تفاوت دارد. در اینجا بر روستای الگن متمرکز میشویم پس از ترکیب آرد گندم و جو به نسبتهای متفاوت آن را با «اُربیز»(آردبیز بیخته و با آب ترکیب کرده و هَویر(خمیر) درست میکنند.
صبح زود کسی که میخواهد پخت نان کند بیدار میشود و «تاوه» را روی «سه پایه» آتش قرار میدهد، نان روی تاوه پخت میشود . خمیر را که معمولا آخر شب در« لَگَن» هَویرگذاشته اند و رویش را پوشانده اند معمولا وقت سحر بیدار میشوند تا نان بپزند. این کار کاملا زنانه است و معمولا سه زن و حداقل دو زن این کار را انجام میدهند.
کار اصلی را زنی که به او نان پز میگویند انجام میدهد که گلولههای مدور خمیر(در اصطلاح محلی به این گلولهها مِچَه میگویند) را پس از گذاشتن روی «تَوَک» با «تیر نون پز» و با مهارت خاص و بسی پیچیدهتر از کاری که در نانواییها انجام میشود به شکل بسیار نازک و مدور در میآورد و روی تاوه قرار میدهند. ماندگاری این نانها طولانی و از انجایی که نازک میباشند هیچ قسمتی از نان دور ریخته نمیشود. بعضی از زنان روستا در کار پخت نان شهره اند یعنی هم سرعت و هم مهارت بالایی دارند دارند.
شخص دیگری با «تیر نون واری کن» نان هایی را که روی تاوه(تابِه) هستند را زیر و رو میکند تا هر دو طرف پخت شود. علاوه بر این میله اهنی نون او زن ظرفی که آب در ان هست و یک جارو که مخصوص تمیز کردن سطح تاوه است ابزار این فرد است. این کار هم مهارت خاصی میخواهد. همزمان این فرد باید هیمههای زیر تاوه را تنظیم کند تا حرارت به شکل یکنواخت به همه جا برود در غیر این صورت گوشه هایی از نان سوخته و ضایع میشود. این میله آهنی نوک تیزش برای افراد مبتدی موجب سوراخ کردن نان میشود. ایزار دیگر «نون اَو زَن» است که باید مدام به نانها رطوبت بپاشد تا نسوزند و بیش از حد خشک و شکننده نشوند. گاهی همزمان چهار نان یا بیشتر روی تاوه هست و این کار را یرای زنی که مشغول تفت نان است سخت میشود.
نانها را پس از پخت روی در «تویزه» میگذارند و سپس نانها را در ظرف بزرگی از جنس حصیر که به آن «کِفَه» میگویند قرار میدهند. این ظرف بر «سه پایه نون» ای به ارتفاع یک و نیم متر قرار دارد تا از دسترس مرغ و دام و یا موش و ... در امان باشد.
زن خانه هز روز به اندازه مصرف مقداری نان را در سفره گذاشته و با «نون اَوزَن» به انها آب پاشانده تا منعطف و نرم شود و آنها را دسته بندی میکند(هر دو نان یک بسته) و در کِفَه کوچکتری میگذارد.
انتهای پیام:و/آ
پربیننده ترین
- ◄ شهردار چرام بازداشت شد
- ◄ جنگ امروز تروریسم رسانهای است
- ◄ اجرای طرح پنجشنبههای طلایی در مدارس کهگیلویه
- ◄ فردوسی رستمهای فلسطین کجاست؟/ بخش اول
- ◄ درگیری منجر به قتل در دهدشت
- ◄ اعزام ۲۸۰ دانشآموز کهگیلویهای به سرزمین اعجازها
- ◄ رسانه ملی تحت هجمه داخلی و خارجی
- ◄ نفرمائید رفع فیلترینگ بفرمائید واگذاری تنگه احد!
- ◄ ماجرای گفتگوی شهید متوسلیان با بنیصدر در شرایط جنگی انقلاب
- ◄ جزئیاتی تازه از دستگیری قاتل پزشک متخصص قلب
- ◄ فردوسی رستمهای فلسطین کجاست؟/بخش دوم
- ◄ جریمه میلیاردی قاچاقچی هیزم در کهگیلویه
- ◄ خون شهدای مقاومت با نابودی دشمنان به ثمر خواهد نشست
- ◄ بازنده اصلی یک انتخابات
- ◄ «عملیات وعده صادق ۳» اسرائیل را محو میکند
آخرین اخبار
- ◄ فریدون داوری؛ خالق اشعار سرزمین دنا تا اروند قهرمان
- ◄ مدرسه ۶ کلاسه خیرساز در سادات مشهدی کهگیلویه افتتاح شد
- ◄ شاعر برجسته کهگیلویه و بویراحمدی درگذشت
- ◄ پیام تبریک فرمانده ناحیه مقاومت بسیج کهگیلویه به مناسبت آغاز هفته مبارک بسیج
- ◄ تلاش برای ترمیم شبکه گاز چاروسا و دیشموک
- ◄ کهگیلویه با ۷۸ عنوان برنامه به استقبال هفته بسیج میرود
- ◄ پسا دیدار دروغ ماسک - ایروانی
- ◄ خطر بروز تب برفکی را جدی بگیرید
- ◄ «سد کوهبُرد»؛ گنج مغفول مانده کهگیلویه
- ◄ امامجمعه سابق یاسوج از سرمایههای اجتماعی کهگیلویهوبویراحمد بود
- ◄ مراسم دومین سالگرد ارتحال امام جمعه یاسوج+ تصاویر در دهدشت
- ◄ فردوسی رستمهای فلسطین کجاست؟/بخش دوم
- ◄ ماجرای گفتگوی شهید متوسلیان با بنیصدر در شرایط جنگی انقلاب
- ◄ جزئیاتی تازه از دستگیری قاتل پزشک متخصص قلب
- ◄ اعزام ۲۸۰ دانشآموز کهگیلویهای به سرزمین اعجازها