به گزارش پایگاه خبری کهگیلویه،
هاشم اندیشه؛ کارشناس مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت کهگیلویه:
بزرگداشت مجالس سالار شهیدان از نشانه های عشق به حماسه شکوهمند عاشورا و اظهار همبستگی با شهیدان راه حق و نمونه ای از تعظیم شعائر الهی است.
رعایت پاکیزگی و بهداشت در چنین مجالسی از نشانه های عملی ادب در محضر آن حضرت و اکرام میهمانان و دوستداران آن حضرت است لذا شایسته است برای رعایت این آداب به نکته های زیر توجه و عمل شود.
1- همانگونه که لازم است هزینه برگزاری این مجالس از حلال ترین و پاکیزه ترین بخش درآمد انسان باشد، شایسته است مکان برگزاری مراسم، مواد غذایی و آشامیدنی مصرفی نیز از پاکیزه ترین، سالم ترین و بهداشتی ترین شرایط برخوردار باشد و از هرگونه اسراف، ریا و آلودگی های مادی و معنوی منزه باشد.
2- مجالس را طوری برگزار کنیم که صدای بلندگو بخصوص در ساعات استراحت مردم، موجب آزار دیگران نشود. ( حتی اگر آنها از روی شرم ، اظهار ناراحتی نکنند).
3- برپاکردن و شرکت در نماز جماعت بهنگام همزمانی مراسم عزاداران و اوقات شرعی ، در راستای اهداف قیام آن حضرت و جزئی از آداب عزاداری شایسته است.
4- آب آشامیدنی مجالس حسینی باید کاملاً سالم و بهداشتی، تهیه و توزیع شود، لذا در صورتی که از لیوان های یکبار مصرف استفاده نمی شود، شستشوی لیوان ها ضروری است ( لیوان های دهان زده به میکروب های مختلف آلوده است و پذیرایی از میهمانان امام حسین (ع) با چنین لیوان هایی دور از ادب است(.
5- گذاشتن یخ روی زمین و اشیاء آلوده سبب انتقال آلودگی به داخل یخ می شود لذا شستشوی ظاهر یخ کافی نیست بلکه در تمام مراحل حمل و نقل و نگهداری یخ ، باید بهداشت را مراعات کنیم.
6- استکان چای و نعلبکی را نیز باید هنگامی جلوی عزاداران بگذاریم که مطمئن باشیم قبلاً کاملاً شسته شده و پاکیزه است. ریختن استکان ها در طشت و شستشوی آنها با کمی آب و بصورت یکجا صحیح نیست، بلکه باید هر کدام را با آب پاکیزه و مواد شوینده بشوئیم و بطور جداگانه آب بکشیم.
7- برای ضدعفونی کردن استکان و نعلبکی می توان در ظرفی ۱۰ لیتر آب و ۵ گرم ( معادل یک قاشق مربا خوری ) پرکلرین ریخت و آنها را مدت حداقل ۱۵ دقیقه در چنین آبی قرار داد، سپس آنها را خارج کرده با آب سالم شستشو داد.
8- چای پر رنگ زیان بخش و چای کمرنگ مفید است.
9- پنیرهای تازه تهیه شده ممکن است سبب ابتلاء انسان به بیماری تب مالت شود، بنابراین پنیری را برای مجالس سوگواری تهیه کنیم که لااقل مدت ۲ ماه در آب نمک ( ترجیحاً آب نمک ۱۳ % ) نگهداری شده باشد.
10- اگر از شیر غیر پاستوریزه استفاده می کنیم، حتماً آنرا به مدت ۵ دقیقه (معادل ۶۰ صلوات ) بجوشانیم و هنگام جوشانیدن آنرا هم بزنیم.
11- هنگام توزیع غذا از دستکش یک بار مصرف ( و یا لااقل بجای آن از کیسه فریزر) استفاده کنیم و غذا را با دست لمس نکنیم.
-12 توزیع غذا در ظروف یکبار مصرف اگرچه اندکی هزینه دارد اما فواید بهداشتی آن بسیار زیاد است.
13- غذای سالم ، تنها با مواد اولیه سالم و بهداشتی، در ظروف پاکیزه و با طبخ صحیح و کامل تهیه می شود.
14- برای پیشگیری از مسمومیت غذایی رعایت نکات زیر کاملاً ضروری است:
– غذای پخته شده تا لحظه توزیع باید همچنان روی آتش نگهداری شود ( یعنی بصورت کاملاً داغ نگهداری شودبه طوری که اگر دست انسان با آن برخورد کند بسوزد) نگهداری غذا در شرایط نیم گرم خطرناک است.
– مواد غذایی پخته شده نباید با مواد غذایی نپخته و وسائلی که با مواد نپخته ارتباط داشته هیچگونه تماسی پیدا کند.
– مرغ ها را باید کاملاً پخت ( طبخ ناقص مرغ عامل نوعی مسمومیت غذایی می تواند باشد).
15- تمام کسانی که به نحوی عهده دار خدمت به عزاداران و میهمانان مجالس سوگواری می باشند باید به شدت مراقب نظافت و بهداشت فردی و بهداشت محیط باشند.
16- سیگار کشیدن در مجالس امام حسین (ع) گذشته از آنکه برای سلامت همه خطرناک است در حقیقت عدم رعایت ادب و نزاکت و احترام این مجالس است.